top of page

Az influenszer nem szitokszó

A Fatimapanka Lifestyle Podcast legújabb epizódjában Zergi Borival beszélgettem a pozitív és negatív Instagramos trendekről, a saját tapasztalatainkról, mint tartalomgyártók és megpróbáltuk összefoglalni, miért lett kvázi szitokszó az, hogy "influenszer".


Zergi Bori aka Borcsaphoto már több, mint 10 éve foglalkozik fotózással. Számtalan esküvőt megörökített már, köztük a miénket is Ádámmal. Emellett a receptkönyvem teljes fotós anyagát is ő készítette, s azóta már több magazinban és könyvben is jelentek meg munkái. Fotográfusként az is fontos számára, hogy a személyes, hétköznapi pillanatait szép, esztétikus formában örökítse meg és tegye közzé első sorban Instagramon. A legújabb epizódban arra is próbáltunk választ találni, hogyan lehet a személyes tartalmakat ízlésesen összevonni termékmegjelenítéssel, szponzorációval.


Néhány gondolat a beszélgetésből


Különbséget kell tennünk felhasználó és felhasználó között Instagramon: mi magunk sem úgy álltunk neki a "tartalomgyártásnak", hogy azt potenciálisan bevételi forrásként kezeltük a kezdetektől és most sem így tekintünk rá. Borinak a hivatása, számomra pedig a YouTube volt az a mozzanat, ami átalakította a megosztási szokásainkat Instagramon és egy tudatosabb, koncepcionálisabb hozzáállás kezdte jellemezni a tartalomközlést, de ez nem azt jelenti, hogy nincs vagy nem lehet átmenet tisztán reklámtartalmú és személyes profilok között. Ebben nagyon nehéz megtalálni az egyensúlyt, mert az emberek általában negatívan állnak a reklámokhoz: sokszor úgy érzik, az "influenszer" csak be akarja húzni a fogyasztó tömeget a csőbe, így mindenki próbál nagyon résen lenni, nehogy átvágják, emiatt kételkedve tekintenek minden termékmegjelenésre. Ezért lenne fontos, hogy a megosztó kicsit többet adjon magából és többet közöljön magáról, hogy ezáltal az emberek egy tágabb képet kaphassanak, ami segíti eldönteni, vajon az adott blogger, influenszer, etc. számukra hiteles-e vagy sem. Az influenszer is ember, személyes történettel, jellemvonásokkal, nem csak egy reklámtábla. Azonban rajta is múlik, hogy a szponzorációk mennyisége és minősége mennyire hagyja kibontakozni a személyes énjét az Instagrom oldalán vagy YouTube csatornáján.

Beszélgettünk olyan trendekről is, mint az "antiinsta" kampány, aminek az a lényege, hogy a "tökéletes" profilok, testek, retusált arcok helyett a valódibb emberekre koncentráljunk és rájöjjünk, hogy a világ igazából sokkal kevésbé csillogó, luxi és "tökéletes", mint ahogy az sok profilon látszik. Az a probléma, hogy a felhasználók nem feltétlenül teszik mérlegre, hogy bármilyen álomszerű is egy Insta feed, ott is csak néhány pillanatot láthatunk viszont, nem pedig az adott ember teljes életét. Ez nem azt jelenti, hogy a valóság rossz és az Instagram hazugság, de a csak tökéletes dolgokat ábrázoló fotók sokszor keltik ezt a hibás illúziót bennünk. Borival mindketten igyekszünk olyan fotókat megosztani, amin teljesen valódi pillanatok láthatók: ezek általában szép, boldog pillanatok, de retusálatlanok. Használjuk ugyan a megszokott filtereinket, szerkesztési beállításainkat, de ezek A VALÓSÁGOT NEM FERDÍTIK EL. Egy-egy jelenet, amit megörökítünk nem lesz attól valótlan és hazug, hogy a lekopott, lerágott körmeinket nem posztoljuk ki az antiinsta hashtaggel. Tehát csak azért, mert valami szép, esztétikus, igényes, még nem lesz hirtelen fake. Lehet úgy is igazi, őszinte tartalmat megosztani, hogy az szemet gyönyörködtetően van tálalva. Lásd: Szentjobbi Kriszta, ForHer Szandra, Bitay Andi, Hey Julie, Pastellmama, Honti Ágnes és még hosszasan sorolhatnám.


Az epizódban még nagyon sok olyan témát érintünk, ami jelenleg foglalkoztathatja azokat, akik szeretnek jelen lenni az Insta-világban, úgyhogy hallgassátok szeretettel ezt a maratoni részt!Ölelés,


Fatimapanka479 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page