top of page

Buddha tál szaftos zöldségekkel

A Buddha tál olyan étel, amelyet szeretek a döntésképtelen, nyűgös napjaimon elkészíteni, mivel többféle íz, összetevő tud benne keveredni, így nem kell egyetlen dolog mellett elköteleződnöm. Nem tudom pontosan, honnan kapta a nevét, de az asszociáció elég egyértelmű: kiegyensúlyozottság, harmónia. Erre törekszünk, amikor próbáljuk össze állítani. Bármilyen étrend esetében igaz, hogy a fő tápanyagok megfelelő jelenléte, eloszlása határozza meg, milyen lesz utána a teltségérzetünk, mennyire fogunk hamar megéhezni és egyáltalán, hogy mennyire járultunk hozzá testünk megfelelő működéséhez.



Fantasztikus lehetőségek vannak már manapság arra, hogy izgalmas, változatos összetevőkből kreáljuk meg a Buddha tálunkat, de semmi esetre sem kell túl gondolni. Ez az az étel, ami könnyen tud egészséges és esztétikus is lenni egyszerre. Kicsit olyan, mint a szivárvány tál, s akár gondolhatunk rá így is, hiszen minél több természetes színt használunk egy ételben, annál táplálóbb, vitamin dúsabb.


Ehhez a Buddha tálhoz rizs alapot választottam és egy szaftos, szója szószos brokkoli ragut készítettem hozzá. Fehérje forrásként pirított szezámos tofut és pirított csicseri borsót sütöttem mellé. Nézzük is, hogy készül ez a finomság.


Hozzávalók


200 g tofu (natúr, de lehet füstölt is)

2 nagyobb fej kaliforniai paprika

1 nagyobb fej brokkoli rózsáira szedve

4-5 gerezd fokhagyma

2-3 ek. reszelt gyömbér

4-5 ek. juharszirup

3 ek. paradicsom püré

250 ml szójaszósz

1 db zöldségleves kocka

250 ml forró víz (a kocka feloldásához)

5-6. ek. szezámmag

2-3 szál újhagyma




1 bögre rizs (3 dl-es bögrében)

1,5 bögre víz

1 ek. olíva olaj

só ízlés szerint


Elkészítés


Először elkészítjük a rizst. Kevés olíva olajon megpirítjuk a rizsszemeket, megsózzuk és kevergetjük. Ha kicsit megbarnult, lejjebb vesszük a hőt és felöntjük a vízzel. Alacsony hőfokon, kb. 15 perc alatt puhára pároljuk.


Elkészítjük a szószt. A leveskockát feloldjuk a forró vízben, alaposan elkeverjük.


Egy kisebb lábasba bele öntjük a zöldség alaplevet, a juharszirupot, a paradicsom pürét, a szójaszószt és bele reszeljük a gyömbért és a fokhagymát. Elkeverjük, majd 2 percig közepes hőfokon, kevergetés mellett főzzük. Ezután lekapcsoljuk a hőt és félre tesszük.


A brokkolit rózsáira szedjük, a kaliforniai paprikát felkockázzuk. Egy serpenyőben kevés olíva olajat hevítünk és bele öntjük a szósz 1/3-át. Kissé felhevítjük, majd mehetnek bele a zöldségek, melyeket 2-3 perc alatt jól lepirítunk, majd további 8-10 percig alacsonyabb hőfokon pároljuk. Akkor jó, ha még roppanósak maradnak. A zöldségeket tegyük át egy másik tálba.

A felkockázott tofut ugyan abban a serpenyőben pirítjuk meg, amelyben a zöldségeket készítettük el. Mielőtt azonban a serpenyőbe tennénk a tofu kockákat, kevés olíva olajat, és további 1/3 szószt öntünk az edénybe. Kissé felhevítjük és ezután mehet bele a tofu. 5-6 perc alatt aranybárna pirítjuk, majd a végén rászorjuk a szezám magot és ezzel is átforgatjuk, félre tesszük egy tálban.


Még mindig ugyan azt a serpenyőt használva elkészítjuk a csicseri borsót is. Ha konzervvel dolgozunk, először öntsük le a levét és alaposan mossuk át, csepegtessük le. Tegyük a maradék szószt és egy kevés olíva olajat a serpenyőbe és mehet rá a csicseri borsó. Sózzuk, ha szükségét érezzük és hagyjuk jól lepirulni. Vigyázzunk, le ne égjen, mert hamar oda kap. Forgassuk át gyakran.


Ha elkészült minden, fogjunk egy szép, méretes tálat és halmozzuk a rizst, a zöldségeket, a tofut és a csicseri borsót egymás mellét. A tetejét szórjuk meg apróra vágott hagymával és már fogyaszthatjuk is.


Tipp: Ha időnk engedi, készítsük el a szószt hamarabb és a tofu kockákat pácoljuk be néhány órára vagy akár egy éjszakára. Szuper megoldás egy jól záródó műanyag edény vagy akár zip lock tasak is. :)



Ebben a videóban megnézheted, hogyan készítem el ezt az ételt:



578 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page