top of page

Mosipelus ikrekkel: pelenkák, előítéletek, fenntarthatóság

El sem hiszem, hogy eljött az idő. Végre megoszthatom veletek a mosipelusos tapasztalatainkat. Annak ellenére, hogy a várandósságom alatt úgy gondoltam, majd a kezdetektől textil pelenkát fogunk használni, a gyerekek megszületése után ez az elképzelésem hamar a kukában kötött ki. Nem voltam elég felkészült. Azt hittem, az vagyok, de igazából közel sem voltam képben nagyon fontos dolgokkal, amiket szerencsére most már tudok. Ott volt bennem egy nagy adag bizonytalanság is, hiszen nem tudtam, milyenek lesznem majd a picik, hány kilóval fognak születni, stb. Nem tudtam, mit kellene előre beszereznem, mit fogunk majd szeretni, melyik lesz a legideálisabb pelenka fajta számunkra. Nem volt tapasztalatom és ennek hiányában bizony győzött a bizonytalanság és a kívülről jövő ítéletek a tény, hogy az idősebb generáció (főleg ők) irrelevánsnak titulálják a mosipelus használatát a 21. században.


Még mielőtt itt nagyon elkezdeném osztani az észt, ami egyébként egyáltalán nem célom, csupán szeretném elmesélni nektek a tapasztalatainkat-szeretnék ajánlani is nektek két másik mosis anyukát, akiket követve nagyon hasznos infókra tehettek szert. Mindkettejük rendszeresen posztol a mosizásról és kézzel fogható, praktikus tippekkel látnak el mindenkit, aki őszintén érdeklődik a téma iránt. Én is nagyon sokat tanultam tőlük. Instagramon tudjátok követni őket:


Négy hónap kellett ahhoz, hogy elinduljunk végre a mosis utunkon. Most, hogy már csinálom persze könnyen mondom, hogy sokkal hamarabb is nekiláthattunk volna, de az anyaság újdonsága, kihívásai, ráadásul nem egy, hanem két baba annyi bizonytalanságot, megoldanivalót hozott magával, hogy úgy éreztem, nem bírok rápakolni még egy lapáttal a kupacra. Tudtam azonban, hogy az idő eljön majd és bíztam benne, hogy valóban megtalálom a helyet a hétköznapjainkban, ahol nem megy semmi újdonság a gyerekekkel töltött idő rovására.


Mielőtt nekivágnék az élménybeszámolónak úgy érzem, fontos leszögezni, hogy a mosipelus hosszú távon térül meg. Aki tud és szeretne előre tervezni az már egész korán nekiállhat a pelusok beszerzésének. Ha nem szeretnénk ennyire előre menni, akkor bizony a textilpelenka kezdőkészlet beszerzése drága lesz, de ismétlem: ez csak egyben sok és hosszútávon számolva a sokszorosa térül meg. Ezért javaslom, hogy ha valaki határozott és már a várandóssága alatt elkötelezett a mosipelus használata mellett, az feltétlenül vegye fel a babakelengye listára, kérjen ajándékba stb. Legalább így is több emberrel megismertethetjük a mosizás előnyeit.


Április 30-án adtam először mosipelust a babócákra, ekkor egy hat darabos kezdőkészlettel indultunk neki, ami három darab Bambino mio / miosolo all in one pelusból és három darab Pop In v2 2020 all in one pelenkából állt. A Mamami boltból rendeltem őket. Az első nap tele volt megkönnyebbüléssel és sok erőt is adott, hogy láttam: ebben bizony semmi nehézség nincs és 10 percnél többet nem is vett el az életemből, hogy este foglalkoznom kellett a pelusok tisztításával. Amit szemmel tartottam:


  • Hogy érzik magukat gyerekek: tudnak-e megfelelően mozogni a pelusban, extra nyűgösek-e?

  • Hogy reagált a bőrük a pelusok anyagára?

  • Hogyan fekszik rajtuk a pelenka? Megfelelően bent tartja-e a nedvességet?

  • Mennyire jönnek ki a pelusokból a foltok?

  • Milyen a pelusok illata, állaga mosás után?

  • Mennyire viseli meg a textilt a mosás/szárítás?

  • Meddig tudom használni őket? A gyerkőccel nőnek vagy fix méretűek.


Bambino mio all in one / zsebes pelenka:


Ezt a pelust all in one és zsebes pelusként is emlegetik. Végülis mindkettő igaz rá, ugyanis a nedvszívó betét a pelenkához van varrva. Kivenni teljesen nem lehet, kifordítani mosáshoz, tisztítás azonban igen. Nagyon praktikus kialakítása van, ugyanis a betét kihúzását és zsebbe vezetését is egy-egy textilrátét könnyíti. A vlogban ezt meg is mutatom. A nedvszívó betétet egy szárazontartó réteg választja el a baba bőrétől, a legkülsőbb réteg pedig vízhatlan, így a pelus nem ázik át, hacsak ki nem folyik a pisi vagy kaki valami szerencsétlenségnek köszönhetően. Én elkövettem azt a hibát, hogy nem tettem elég szorosan a babára a pelust legelső alkalommal, s bizony el is áztunk kicsit, de ez a jelenség nem a mospilusok sajátja. Nem tudom megszámolni hányszor áztunk nyakig eldobhatóssal. Szerencsére ez csak egyszer fordult elő és minden más is kifogástalanul működott ezzel a fajta pelussal. Nem árulok el nagy titkot: ez a kedvencünk.Pop in (a képen balra)


Amennyire lelkes vagyok az előző pelenkával kapcsolatban, annyira nem tudok ódákat zengeni a Pop in-ről. Azért választottam ezt a pelenkafajtát kipróbálásra, mert rengeteg jót hallottam róla, sokan nagyon szeretik.

Itt el kell mondanom, hogy teszi, amit tennie kell: jó nedvszívó, megfelelően feladva a babára ázás sincs, sőt nem muszáj minden alkalommal mosni a külsőt, mivel a belső, nedvszívó részek kipattinthatók, így lehet őket külön tisztítani. Ez azonban bármennyire jól is hangzik, ha kaki kerül a pelusba, gyakran a pelenkagumi redői közé folyik (ez az anyatajesre vonatkozik természetesen) és nehezebben jön ki a folt, mintha szigorúan csak a nedvszívó betéten maradna.

Ami miatt nem lett a kedvencem: iszonyatosan nagy csomagot csinál a baba popójára. A nedvszívó réteg mosás után nagyon durva lesz, bár ez a baba bőrt nem irritálja. Ha szárítógépben szárad akkor viszont pihe-puha. Ami további nehézséget okozott az az, hogy sajnos meglehetősen nehezen szárad. Még napon is, tehát időigényes a folyamat, mire újra a babára adható. Mindenesetre egy nagyon jól összerakott, de számomra kicsit kényelmetlen pelusról van szó, ami egy próbát azért mindenképpen megér.


B Nappy


Amikor kiderült, hogy ikrekkel várandós kismama vagyok, Bori barátnőm korai babaváró ajándékkal lepett meg. Meg korábban is beszéltünk róla, hogy szeretnék mosipelusozni és vett nekem két gyönyörű pelenka-külsőt, ami azért praktikus, mert az ember olyan töltetet tesz bele, amilyet csak akar, s legfőképpen, ami a baba számára a legideálisabb. Ettől féltem a legjobban, mert ehhez ismerni kell, mit tudnak a különböző anyagok. Szerencsére egy nagyon kedves családtagom meg is oldotta helyettem a kérdést, ugyanis szintén babaváró ajándékként egy hatalmas csomag bambusz nedvszívóbetétet kaptam, így egyértelmű volt, hogy ezek kerülnek majd a B Nappy külsőkbe. Tudtam, hogy a szárazontartásról is gondoskodnom kell, így a Mamai boltból rendeltem egy csomag Blümchen bambusz szénszálas szárazontartó csíkot. Ez nagyon puha, szuperül átereszti a nedvességet, de nem szívja magába. Nagyon elégedett vagyok vele. Az tény, hogy ezzel a töltettel a pelus elég szedett-vedetten néz ki, de nem áztunk, a vízhatlan külsők csodaszépek, a belsők pedig bőrbarát anyagok. Ami pedig a legjobb, hogy ebben az esetben meg tudtam csinálni, hogy egy külsőben napjában többször cseréltem töltetet, mert hacsak ki nem fojik a kaki, elég cserélni a betéteket. Itt még azt is fontos megemlítenem, hogy a B Nappy oldalán lehet válogatni olyan belsőkbők, nedvszívő betétekből, melyek kifejezetten ehhez a zsebes pelenkához illeszkednek, s így sokkal kevésbé lesz "összetákolt" a végeredmény a babapopsin. Ezek a pelenka külsők egyébként a legszebbek az általam ismert, hazai márkák kínálatában. Igaz az anyagok Kanadából jönnek, de hozzám sokkal közelebb áll ez a világ, mint bármilyen másik minta, ami idehaza elterjedt. Ezért is fogok még rendelni néhányat.Minori pelenka


A csónakos pelenkákat sosem láttam túl vonzó megoldásnak, de a Minori pelenka, mely egy hazai márka, nagyon kedvesen meglepett két pelussal, amibe szintén a bambusz nedvszívó + szénszálas szárazontartó töltet kombót tettem. Rá kellett jönnöm: a csónakban az a jó, hogy nem lóg ki belőle a töltet és a csónak pont úgy fekszik a babapopsira, ahogy kell. Szép, szorosan, követve a baba testének vonalát. A csónak ráadásul kivehető, így a külsőt csak akkor kell mosni, ha az szennyezett lett vagy már amúgy is ráfér. Ezzel is teljesen meg voltam elégedve, főleg, hogy nap közben-ha nem lett kakis a külső vagy a csónak, elég cserélni a nedvszívó részt. Kifejezetten tetszik, hogy tudtam egyszínű pelenkák közül válogatni.Mosás


Az első napokban kicsit jobban rástresszeltem a mosásra, mint kellett volna. A videóban el is mondom, hogy a kakis pelenkát jobban láttam átöblíteni a csap alatt, mielőtt este a mosógépbe kerül. Az anyatejes és tápszeres kaki vízben oldódó, tehát ez tényleg csak egy olyan extra lépés volt, ami abban segített, hogy a mosásra váró pelusok ne legyenek büdösek. A Bambino mio pelusnak viszont kifejezetten rossz, ha áztatják, így ezt a részét kihagytam a folyamatnak. Ehelyett célszerű egy olyan tárolóeszközt-vödröt, kukát stb.-találni, ami alkalmas arra, hogy bent tartsa a kellemetlen szagokat. Miutána feladtam az öblögetést-gyártói utasításra-egy extra öblítőprogramon futtattam át a pelenkákat a hosszú 60 fokos program előtt. Ez arra jó, hogy a pisit, kakit szépen kiöblíti már mosószerrel a pelusokból és a hosszú program pedig mélyebben át tudja tisztítani a pelenkákat friss vizet felhasználva. A mosás így 130 percet vesz igénybe, plusz 5 perc míg bedobálom a gépbe a pelusokat. A teregetés, száraz pelusok összekészítése szintén max. 10 perc, s nem szégyellem bevallani, hogy ez is kicsit énidővé vált, ugyanis teregetéskor kicsit megszököm a napsütötte teraszra. Egyedül. Ezt azért tartottam fontosnak leírni, mert sokan attól félnek, hogy a mosizás rengeteg plusz időt vesz igénybe. Engem is ez tartott többek között vissza, de ez egyáltalán nem igaz. Két baba mellett sem érzem megterhelőnek, hogy ezeket a lépéseket megtegyem.Mosószer


A mosipelus nem visel el bármilyen, kommersz mosószert. Minél természetesebb összetételű, de a legfontosabb, hogy enzimmentes legyen. Emellett az öblítő használata sem ajánlott, mert negatívan befolyásolhatja az anyagok nedvszívóképességét. A mosószer kiválasztásakor is fontos félretenni a tévhitet, hogy a természetesebb összetételű mosószer nem tisztít olyan jól. Éppen ezért én egy olyan terméket választottam, ami mindig nagyon szimpatikus volt, de féltem attól, hogy nem lesz elég hatékony. Most ezzel is megpróbálkoztam és szerintem soha nem fogok mást használni. Ez pedig nem más, mint a mosódió. A Herbow mosódiókivonatos termékcsaládja egyszerűen fantasztikusan működik. Létezik külön színes, fehér és fekete ruhákhoz készült mosószer a kínlatukban, valamint isteni mosóparfümjeik vannak, melyek szuperül helyettesítik az öblítőt. Vegán termékek és rendkívül sokáig kitartanak. 3-4 hetente mosógéptisztítást is végzek, amihez tökéletes a mosógép méregtelenítő készítmény. Borzasztóan örülök, hogy rátaláltam erre a márkára. #nemreklám


Konklúzió


Minden negatív hanggal szemben elmondhatom, hogy a mosi tényleg szuper dolog. Jó a babának, jó a Földnek. Nem kell kakit sikálni, nem kell órákig a pelusok mellett állni, hiszen a mosógép mos helyettünk, a napfény fertőtlenít és szárít egyszerre, de a szárítógépet is segítségül hívhatjuk. Ha kompakt pelust választunk, az összekészítés sem vesz túl sok időt igénybe. A vízszámlánk sem lett lényegesen több. Sőt. Nem lehet összehasonlítani, mennyivel jobban kijövünk így, mintha eldobhatót használnánk. A mosi jó, mert személyre, babára szabható, helyi vállalkozásokat támogathatunk azzal, hogy mindenféle szép, kézzel készült pelusból válogatunk. Ha megfelelően tisztítjuk a pelenkákat sem kellemetlen szaga nem marad, a a foltok is szépen eltűnnek. Ez egy régi módszer újragondolása, ami tökéletesen alkalmazkodik a 21. századi életritmushoz. Ha eddig volt bennetek bármi félelem ezzel kapcsolatban, csak azt tanácsolom, hogy ne hagyjátok magatokat elbizonytalanítani. Bízzatok magatokban, a kutatómunkátokban, más anyukák tapasztalataiban és ne engedjetek teret azoknak, akiknek hirtelen nem fontos a környezetvédelem és hülyének néznek a mosizás miatt. Elvégre nem kondérban forralgatjuk a pelenkákat, mint régen és nem is a patakparton guggolva mosogatjuk a pelusokat...de ha valaki így akarna tenni is megtehetné, ha akarja. Tudjátok, csak azért, mert valamikor könnyebb volt egyszerhasználatossal az élet, nem jelenti, hogy a mosi nem fejlődött közben. Remélem, a környezetetek is nyitott lesz rá, ha ezt az utat választjátok, de ha nem, akkor sem vagytok egyedül. Én és még több tízezer anyuka gondolja úgy csak az országunkban, hogy fontos így óvni a környezetet és nem műanyagba csomagolni a gyerekeinket is. Azokra figyeljetek, akik hasonlóan gondolkodnak és erősítsük egymást!


Szeretettel,


egy ikres, mosis anyuka

1,358 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page