top of page

Cukkini hajó kamuhússal

Fotók: Zergi Bori


Kedves Olvasók!


Megérkezett a nyár és rettentően örül a lelkem. Szerencsére nem győzöm eltenni a levendula szörpöt, szedni a cseresznyét és a málnát. Nem is bírjuk mind megenni.

Bori barátnőm mesélte, hogy mostanában mindenki cukkinivel megpakolva távozik tőlük, annyira sok terem a kertjükben. :D Ezen felbuzdulva most mutatok egy újabb cukkinis receptet, mellyel egy kicsit megvariálhatjuk e sokszínű zöldség elkészítését.


A jó hír az, hogy bár a címben a "kamhús" szó szerepel, ezt a receptet klasszikus, igazi húsos változatban is elkészíthetjük. :) A menet ebben az esetben is ugyanaz.



Hozzávalók


4-5 ek. olíva olaj

3 közepes méretű cukkini

1 kisebb fej vöröshagyma

350 g főtt rizs

300 g növényi alapú “darálthús”

2 tk. szárított oregánó

1 tk. szárított majoranna

1 tk. kakukkfű

só és bors ízlés szerint

150 ml ízesítetlen paradicsom szósz

200 g vegán sajt lereszelve

7-8 ek. tejföl



Elkészítés


A cukkiniket megmossuk és hosszában felvágjuk, a belsejüket kikaparjuk egy evőkanállal és félretesszük, mert később még használni fogjuk.



A vöröshagymát megpucoljuk, felaprítjuk és egy serpenyőben pirítani kezdjük. Ha már üvegesre pirult, hozzá adjuk a cukkinik kikapart belsejét és a növényi “darálthúst”. Pirítsuk 4-5 percig, majd sózzuk, borsozzuk és adjuk hozzá az oregánót, a majorannát és a kakukkfüvet is. Pirítsuk további 5 percig, hagyjuk megpirulni a “darálthúst”.



Öntsük rá a paradicsomszószt, keverjük hozzá a főtt rizst és tegyük félre.


A félbevágott cukkiniket helyezzük egy olivaolajjal kikent, tűzálló tálba, majd töltsük meg őket púposra a rizses keverékkel.



A tetejüketkenjük meg vegán tejföllel és szórjuk meg vastagon vegán sajttal.



Tegyük a megtöltött cukkiniket 200 fokra előmelegített sütőbe és süssük 40-45 percig vagy amíg a tetjük aranybarnára nem sül.



Megjegyzés: A vegán sajtok nehezebben olvadnak, mint állati eredetű hozzávalókból készült társaik, így ne várjunk olyan erőteljes színt. Ettől még ígérem, nagyon finom lesz.



A vegán “darálthús” szinte megszólalásig úgy viselkedik, mint a megszokott darálthús. Már egyre több helyen kapható fagyasztott és “friss” formában is. Legtöbbször valamilyen növényi fehérjéből készül, mint a borsó vagy a szója. Alapvetően nem érdemes ezekre a készítményekre alapozni a növényi alapú táplálkozást, de a változatosság kedvéért érdemes néha ezekkel is kísérletezni.


Nézd meg, hogy készítem el ezt a receptet:



90 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page