top of page

Pepafoki Mehaborka

Az úgy volt, hogy nem igazán tudtam jól csengő nevet találni ennek a sült padliszános, fetás, quinoás salátának, így Atom (a Yama Kitchen operatőre, vágója és kedves barátom) ezt megtette helyettem. Nos, ez olyannyira hangzatosra sikerült, még ha nincs is értelme, hogy ennek az ételnek mostantól ez lesz a neve. 😄


Tudjátok, vannak azok a fogások, amik csak úgy kialakulnak, mindenféle akarat vagy komoly átgondoltság nélkül. Az egyetlen dolog, ami határt szabhat ötletelésünknek az a hűtő tartalma. Nálam úgy alakult, hogy volt elfekvőben feta, pár szem áfonya (ebből később már szándékosat többet tettem bele, mert jót tesz az összhangnak, ezért már a receptbe is egy nagyobb adagot írok elő belőle), maradék főtt, quinoa és egy kiszáradásnak indult padlizsán.


Az a helyzet, hogy a mediterrán konyha szerelmeseként gyakran gravitálok ehhez az ízvilághoz. Ilyen összetevőkből pedig egy meglehetősen kiegyensúlyozott, napsütötte receptet állíthatunk össze. Lássuk, mi minden kell hozzá.


A csodás zöldség csomagot nagyon köszönöm a DélKerTész-nek.


Hozzávalók


300 g főtt quinoa

15 darab koktél paradicsom félbe vágva

1 fej lila hagyma felaprítva

3/4 közepes kígyó uborka felkockázva

200 g feta sajt szétmorzsolva

200 g friss áfonya

3-4 ek. frissen facsart citromlé

20-25 friss, mentalevél felaprítva

2-3 gerezd fokhagyma

5-6 ek. extraszűz olívaolaj

só ízlés szerint

15-20 szem pekéndió

2 nagyobb padlizsán


Elkészítés


A padlizsánokat 200 Celsius fokra előmelegített sötőbe tesszük és 45-50 percig sütjük. Akkor jó, ha egy villát bele bökve teljesen puhának érezzük a belsejüket.


Közben elkészítjük a salátát: egy nagy tálban összeforgatjuk a quinoát, az uborkát, lilahagymát, paradicsomot, áfonyát és az aprított mentát.





Egy kis tálban kikeverjük az olívaolajat a citromlével és a quinoára öntjük. Hozzá morzsoljuk a feta sajtot és óvatos mozdulatokkal keverni átforgatjuk. Ha szükséges, sózzuk meg.


Amikor elkészültek a padlizsánok, hagyjuk kicsit hűlni őket. Legyünk nagyon óvatosak, mert a belsejük annyira forró, hogy könnyen megégethetjük a kezünket, ha nem vigyázunk.


Ha már hozzájuk tudunk érni, kezdjük óvatosan lehúzni a padlizsánok külső héját és távolítsuk el a szárukat is. A belsejüket kanalazzuk egy tálkába, s ha már az összes padlizsán "hús" benne van, akkor sózzuk meg, locsoljuk meg bőségesen olívaolajjal és nyomjunk rá fokhagymát.


A salátából púpozzunk egy jó adagot a tányérunkba, szórjuk meg pekándióval és fogyasszuk az isteni sült padlizsánnal.


Nézd meg a recept videót itt:



95 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page