top of page

Fehérbabos chili


Egy nagyon finom, igazi téli recepttel térek vissza a Yama Kitchen konyhába. :)


Bevallom, nagyon hiányoztatok, a főzés is, vagyis az, hogy megosszam veletek a legújabb kedvenceimet. Az ember életében azonban vannak időszakok, amikor egyszerűen muszáj szüntetet tartani, elgondolkodni, merre tartunk és hogyan tovább. Izgatott vagyok az előttem álló időszak miatt és igyekszem minél gyakrabban megörvendeztetni benneteket egy-egy új recept ötlettel. Köszönöm, hogy mindig türelmesek vagytok hozzám és hogy a szünet ellenére ekkora örömmel fogadjátok a visszatérést. 💛




Ezt az ételt idén télen majdnem heti, de inkább kétheti rendszerességgel tettem asztalra. Azt szeretem benne, hogy egyszerre emlékeztet a mexikói csilis babra és anyukám húsmentes bablevesére, amit a nagymamámtól tanult. Természetesen, mivel rajongok a csípős ételekért, én ezt is feldobtam egy kis jalapeno paprikával és füstölt chipotle csilipehellyel, de a saját ízlésetekhez mérten ezt ki is hagyhatjátok vagy adagolhatjátok finomabban. 😄


Lássuk is a receptet! 🤗






Hozzávalók


1 fej vöröshagyma

3 szál zeller

3 kisebb sárgarépa

400 g nagyszemű fehér bab (konzerv)

400 g aprószemű fehér bab (konzerv)

1 tk. édes pirospaprika

1 tk. őrölt fűszerkömény

2 tk. chipotle chili pehely

1 tk. kakukkfű

Só és bors ízlés szerint

3-4 gerezd fokhagyma

800 ml víz

1 zöldségleves kocka (vagy a 800 ml folyadék lehet zöldség alaplé is)

2 ek. paradicsom püré

4-5 ek. olíva olaj

Tejföl és jalapeno paprika a díszítéshez







Elkészítés


A zöldségeket megtisztítjuk és felaprítjuk. A babkonzervek levét leöntjük és félre tesszük. Egy nagyobb lábasban olajat hevítünk és a hagymát, zellert és sárgarépát egy kis só és bors kíséretében pirítani kezdjük. Addig hagyjuk pirulni gyakori kevergetés mellett, míg kissé megbarnulnak a zöldségek és a hagyma kezd üvegesedni.


Majd szórjuk bele a többi fűszert: a pirospaprikát, fűszerköményt, kaukkfüvet, chili pelyhet és keverjük alaposan össze. 1-2 percig ezekkel is pirítsuk, majd öntsük hozzá a paradicsom pürét, a kétféle babot, keverjük el, sózzuk meg, majd öntsük rá az alaplevet vagy a vízben feloldott leveskockát. A leveskocka feloldásához meleg vizet használjunk, hogy minden alaposan kioldódjon belőle.


Vegyük lejjebb a hőt és közepes lángon főzzük az egészet 10-15 percig. Hagyhatjuk tovább is, ha sűrűbben szeretjük. Az utolsó 5-6 percben reszeljük vagy aprítsuk bele a fokhagymát. Hagyjuk összefőni és már tálalhatjuk is tejföllel, friss kakukkfűvel és/vagy erőspaprikával.


A receptről készült videót itt meg is nézhetitek:




Recent Posts

See All
bottom of page