top of page

Vegán, zöldséges quiche

Fotók: Zergi Bori


Miután magam mögött hagytam az első trimeszter émelygéssel, hányingerrel és étvágytalansággal tarkított heteit, a 14-16. hét környékén örömmel tapasztaltam, hogy végre újra van kedvem enni! Igaz, a tofu nagy mumusnak bizonyult, ugyanis ezt csak a 18-20. hét környékén voltam képes jó szívvel beépíteni ismét az étrendembe, de amikor megtört köztünk a jég, el is készítettem ezt a fincsi quiche-t, ami sós pite lévén tökéletesen kielégíti a várandósságom alatt kialakult cravingeket (craving=dolgok, amiket kívánsz terhesen, csak angolul jobban hangzik és kifejezőbb).



A quiche egyébként Angliában vált nagy kedvencemmé, ahol szinte minde kávézó menüjén szerepelt, mint délelőtti, délutáni vagy leves mellé fogyasztható harapnivaló, ráadásul a piteforma, illetve a pitetészta is nyugodtan kombinálható izgalmas, sós, fűszeres ízekkel, így nem kell kizárólag édességként tekintenünk az ilyen jellegű ételekre, s azoknak is a kedvére tudunk tenni, akik kevésbé édesszájúak. Ádám például annyira szereti ezt az ételt, hogy szinte minden héten megjegyzi, milyen szívesen enne quiche-t, szóval a recept a "hubby approved" (férj által elismert, elfogadott) minősítést is megkapta rögtön az első kóstolás után, ezért nagyon jó szívvel ajánlom, hogy készítsétek el ti is! Mutatom, mi minden kell hozzá.




Tészta


200 g finomliszt

1 tk. só

120 g vegán vaj (margarin)

4-5 ek. hideg víz (igény szerint lehet több)


Töltelék


1 kisebb fej lilahagyma

1/2 szál póréhagyma

10-15 nagyobb szem koktélparadicsom

5-6 közepes fej gomba

2 nagy marék bébispenót

1 tk. kurkuma

1 tk. himalájai fekete só

1/2 tk. cayenne bors

só ízlés szerint

150 g füstölt tofu (sima is jó)

2 dl növényi tej


Elkészítés


Mivel a tésztát pihentetnünk kell, ezt készítsük el először. Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet és a sót. A hideg növényi vajat vagy margarint felkockázva hozzáadjuk a liszthez és egy villával elkezdjük összemorzsolni. Amikor már apró darabos a keverékünk, adjunk hozzá 2-3. ek. hideg vizet és állítsuk össze egy labdává. Ha úgy látjuk, hogy nem áll össze, adjunk hozzá apránként további 1-2 ek. vizet. Gyúrjuk kicsit össze, majd letakarva helyezzük a hűtőbe pihenni 30-40 percre.




A töltelékhez először pirítsuk meg a felkarikázott, felszeletelt hagymákat, gombát és félbevágott koktélpardicsomokat egy kevés olajon. Sózzuk, borsozzuk, de csak óvatosan, mert a füstölt tofu amúgy is kissé sós. Alaposan hagyjuk lekaramelizálódni, átsülni őket, majd legvégül keverjük hozzá a bébi spenótot. Vegyük le a tűzről és tegyük félre.



Egy blender vagy turmixgép tartályában turmixoljuk simára a tofut, a növényi tejet és a fűszereket, amíg egy viszonylag sűrű mártást nem kapunk. Ezt is tegyük félre.


A tésztát vegyük ki a hűtőből és alaposan belisztezett felületen nyújtsuk 4-5 mm vastagságúra vagy ha vastagabban szeretitek, félujjnyi is lehet. Óvatosan emeljük át egy pite sütőformába, majd 170 Celsius fokon süssük elő 10-12 percig úgy, hogy a közepébe kerámiagolyókkal vagy szárazbabbal lesúlyozott sütőpapírt helyezünk, nehogy felpúposodjon a tésztánk alja sütés közben.



Ezután vegyük ki a sütőből, távolítsuk el belőle a sütőgyöngyöket vagy babot. Kanalazzuk bele a sült zöldségek felét, oszlasszuk el a tésztakosár alján arányosan, majd öntsük rá a tofus, fűszeres szószt, ezt is egyengessük el. A quiche tetejét dekoráljuk a maradék sült zöldséggel majd helyezzük vissza a sütőbe most már 180 Celsius fokon és süssük 40-50 percig vagy amíg a teteje szép barna nem lesz.



A tálalással érdemes várni addig, míg a quiche hűl egy kicsit. Friss, kevert salátával vagy egy tányér finom krémlevessel fantasztikus ebéd vagy vacsora. Remélem, ízleni fog!



Nézd meg a videót:



9,933 views1 comment

Recent Posts

See All
bottom of page