top of page

Pumpkin Spice szirup házilag

Updated: Dec 6, 2020

Ó, az a bizonyos Pumpkin Spice Latte. Van, aki imádja, van, aki gyűlöli van, aki szerint nem is kávé és van, aki nem is ismeri. Én, mint Starbucks rajongó, természetesen toporogva várom minden egyes ősszel, hogy felkerüljön az itallapra ez a finomság. Nekem a PSL az évszak kötelező kelléke. Nyitánya, csukánya, kísérete. Abba most nem mennék bele, hogy miért szeretem ennyire a Starbucks-élményt, mert ez egy külön bejegyzést kíván, de röviden talán össze lehetne foglalni valóban úgy, hogy az élményért. Látom magam előtt, ahogy sok giga-mega tudatos emberke rosszallóan csóválja a fejét, de nekik csak annyit tudok mondani, hogy a gyerekkori ábrándozásokat nem mindig növi el az ember. Nekem minden egyes Starbuckos papírpohár az amerikai álmodozásaim, utazásaim egy szeletét jelképezik. A szívem egy jó nagy darabja már akkor oda vágyott, amikor még csak filmeken láttam a tájakat, az életformát. Amikor viszont a saját bőrömön tapasztalhattam meg, milyen is ez a világ, biztossá vált számomra, hogy több ez, mint szimpátia. Inkább egy olyan otthon, ahol sosem éltem, de tudom, hogy tudnék otthon lenni. Ez egy hazatérésbe torkollt angliai költözés után valószínűleg viccesen, már-már komolyanvehetetlenül hangzik, de én tudom, amit tudok és ez épp elég.


Szóval azért gyűltünk ma itt össze, hogy tanúi legyünk a sütőtök, a cukor, a fűszerek, a víz és a kávé házasságba bocsátásának. Akinek bármi kivetnivalója van, szóljon most vagy hallgasson örökre! Még mielőtt minden coffee nerd feltett kézzel hadakozna, hogy a kávéba nem teszünk cukrot, nézzük is meg, mire van szükség a szirup elkészítéséhez.

Hozzávalók


140 gr sütőtök püré

150 gr cukor

1/2 tk. vanília kivonat

360 ml víz

1 tk. őrölt fahéj

1/2 tk. őrölt gyömbér

1/2 tk. őrölt szegfűszeg

1/2 tk. őrölt szerecsendió


Elkészítés


Minden hozzávalót tegyünk egy lábasba, alaposan keverjük össze őket.


Közepes hőfokon kezdjük hevíteni a szirupot, majd hagyjuk annyira felmelegedni, hogy apró buborékok jelennek meg a tetején. Fontos azonban, hogy sokáig ne forraljuk, csak főzzük.


Ezután vegyük lejjebb a lángot és gyakori kevergetés mellett főzzük további 15-20 percig vagy amíg kissé besűrűsödik.


Ezután öntsük egy sterilizált üvegbe és hagyjuk kihűlni. Hidegen az állaga is sokkal sűrűbb lesz, igazi sziruppá válik.

Pro tip


A legegyszerűbben úgy készíthetünk PSL-t otthon, hogy felmelegített tejben feloldunk némi instant kávét, hozzákeverjük az ízlésünknek megfelelő mennyiségű szirupot, majd az egészet egy blenderbe/turmixba öntjük és habosra turmixoljuk. Ha van otthon kapszulás vagy karos kávégépünk, akkor főzzünk le egy adag espressot, abban oldjuk fel a szirupot majd turmixoljuk össze a felmelegített tejjel.


A szirup nem csak kávéhoz passzol. Kiváló feltét zabkására, piritósra, sajtok, magvak mellé, fagyihoz vagy akár egy szelet édes kenyérhez, mint például ez a cukkini kenyér.


Ebben a videóban a PSL szirupot is elkészítem:



11,660 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page